Schildersvrienden

Van Goghs Schildersvrienden uit Eindhoven 

Vrienden expositie JK III.jpg 

 

  

 

 

Vrienden expositie JK II.jpg 

 

 

   

 
 

 

 

 

 

Ze komen alle vier uit Eindhoven: Dimmen Gestel, Antoon Hermans, Anton Kerssemakers en Willem van de Wakker. Van Gogh leert hen nog beter schilderen. Het worden zijn vrienden en zijn verdienstelijke amateurschilders. In het Vincentre worden 14 kunstwerken van deze vier schildersvrienden getoond. Dit is mogelijk gemaakt door de stichting De Vrienden van Vincent van Gogh & Nuenen, samen met het Eindhoven Museum.

anton kerssemakers2 fff.jpg 

 

Anton Kerssemakers, geboren  in Gestel (Eindhoven) op 28 augustus 1846 en overleden in Eindhoven op 6 juli 1924. Was van beroep leerlooier, zadelmaker en agent in tabak.
Door toedoen van drogist en verfhandelaar Jantje Baijens ontmoetten Vincent en Anton elkaar in november 1884.
Vincent droeg op dat moment een studie van de Genneper watermolen met zich mee. Vincent had dat werk geschilderd vanuit de tuin van huize Rapelenburg en had het daar, ondanks de vrieskou, buiten willen afwerken. Op weg naar huis is Vincent wellicht nog even bij Baijens aangegaan, voordat hij naar het station ging om de trein naar Nuenen te nemen.
Baijens moest nog verf naar Anton Kerssemakers brengen en omdat deze in de buurt van het station woonde, stelde hij Vincent voor samen op te lopen. Onderweg vertelde Baijens dat Anton Kerssemakers bezig was met het schilderen van landschappen op de muren van zijn kantoor in plaats van ze te behangen. Of Vincent misschien zin had om kennis met hem te maken. Het moet die eerste keer wonderwel geklikt hebben tussen Anton en Vincent, want diezelfde avond nog maakte Kerssemakers onder Vincent's leiding een stilleven. Aangenomen wordt dat Kerssemakers deel uitmaakte van het 'schildersclubje' die bijeen kwamen in de tekenschool aan de Eindhovense markt en schilderde onder leiding van Vincent. In de werken van Kerssemakers is de stijl en invloed van Vincent zichtbaar aanwezig.
          paneel vd wakker (2) digi ff.jpg Willem van de Wakker  is geboren in Almelo op 17 april 1859 en overlijdt in Nijmegen op 30 april 1927. Begin juli 1884 komt Willem van de Wakker als kostganger in Eindhoven wonen. Hij werkt als telegrafist in het telegraafkantoor aan de Markt. Dit kantoor is evenals de tekenschool ondergebracht in het Waaggebouw. Vincent ziet bij drogist Baijens werk van Van de Wakker, dat daarheen is gebracht om ingelijst te worden. "Stuur die man eens naar mij…." had Vincent tegen Jantje Baijens gezegd. En dat gebeurt. De naam van Van de Wakker komt voor op een briefkaart van Vincent aan Anton Kerssemakers. In een interview uit 1927 vertelt Van de Wakker interessante anekdotes over het schilderij De Aardappeleters: Vincent loopt op een avond, na de hele dag geschilderd te hebben, langs het huisje van familie De Groot. Hij schildert daar vaak, en stapt er naar binnen om te rusten. Het gezin zat juist onder de lamp bij elkaar en begon te eten. Spontaan heeft Vincent toen doek, penseel en palet genomen en begon de groep te schilderen.
        Antoon Hermans.jpg

 

Antoon Hermans is geboren in Oss op 17 december 1822 en overlijdt in Roermond op 29 augustus 1897. Vincent van Gogh kwam via Baijens' verfhandel met amateurschilder Hermans in contact. Hermans was gefortuneerd, ex-goudsmid, reisde veel en verzamelde kunstvoorwerpen en antiek. Hij was tevens kerkmeester van de Catharinakerk. Vriend en architect Pierre Cuypers bouwde voor hem een deftig woonhuis aan de Keizersgracht. Voor de eetzaal ontwierp Vincent composities van de vier seizoenen. Hermans zou deze schilderijen gaan kopiëren en kreeg daarbij aanwijzingen van Vincent. Als antiekhandelaar had Hermans een collectie voorwerpen die Vincent mocht lenen als inspiratiebron voor zijn stillevens. Hermans schilderde graag in een academische stijl en liet veel ingelijst werk veilen voor de armen. Het schilderijtje Koeien in landschap is hier een voorbeeld van.

Scan_Pic0001.jpg

 

 

Dimmen Gestel is geboren in Dirksland op 31 augustus 1862 en overlijdt in Eindhoven op 30 juni 1945. Dimmen Gestel studeerde Tekenen aan de Rijksacademie in Amsterdam toen hij Vincent leerde kennen. Zijn vader bezat steendrukkerij Gestel & Zn in Eindhoven. Van Gogh haalde hier wel eens drukinkt om nog zwarter te schilderen dan met verf. Vincent zag in de drukkerij enkele schilderijen van Dimmen, en vond dat er belofte in zat. Vincent verzocht Dimmens ouders hun zoon eens in Nuenen langs te sturen. En zo werd hij 'leerling' van Van Gogh. Dimmen schilderde, tekende en lithografeerde stillevens, maar vooral landschappen en Brabantse interieurs in de geest van de Haagse School. Ook ontwierp hij veel affiches.