Fototentoonstelling ‘Nu in Toen: boeren-interieurs’

09-09-2017

D26I6357 keuken.jpgBoeren-interieurs met een hoog gehalte van 'toen', maar nog steeds volop in gebruik door de bewoners. Twee werelden in één beeld. Heel af en toe komt fotografe Marie Louise Nijsing zo'n boeren-interieur tegen in de omgeving van Nuenen. Alle reden voor haar om het 'nu' en 'toen' vast te leggen.

Vanwege Open Monumentendag verzorgt het Vincentre een fototentoonstelling over deze bijzondere interieurs. Vanaf 9 september tot eind 2017.

Het was voor Vincentre een optelsom. Open Monumentendag 2017 heeft als thema Boeren, Burgers en Buitenlui. En Marie Louise Nijsing biedt een prachtige fotoserie aan over boeren-interieurs. Beide onderwerpen zijn direct verbonden met Van Gogh.

Laatste pareltjes
De boerenzoon trok in de boerderij van zijn ouders, en zette het bedrijf voort. Van generatie op generatie. De laatste jaren is het voor de jeugd niet meer zo vanzelfsprekend om het bedrijf van hun ouders over te nemen. Wat overblijft, zijn boerderijen met interieurs waarin nog veel van 'toen' is terug te vinden, en die in het 'nu' nog steeds functioneel zijn voor de oude bewoner(s). Zulke boerderijen nemen in aantal wel snel af. 

Ontdekkingstocht
Voor menig bezoeker van de tentoonstelling wordt het een ontdekkingstocht in het verleden. Bij het zien van gebruiksvoorwerpen, wanddecoratie en meubilair op de foto's, zal de kijker ongetwijfeld veel herkennen en zichzelf de vraag stellen: wat hebben of hadden wij bij onszelf staan, en wat hadden onze ouders of grootouders staan? Dan is de sprong niet zo groot meer naar de tijd van Vincent van Gogh, die hier ruim 130 jaar geleden woonde en werkte.

Uit het hart
Fotografe Marie Louise Nijsing woont sinds 10 jaar in Nuenen en is vooral geïnteresseerd in cultureel erfgoed. "Ik vind het belangrijk een portret te maken van de laatste boerderijen die nog stand houden in het sterk veranderende boerenlandschap. Zeker in de omgeving van Nuenen, waar je de sfeer van Van Gogh nog zo goed kunt voelen", zegt Marie Louise. Ze spreekt met veel bewondering en dankbaarheid over de bewoners, die haar de ruimte hebben gegeven om dit tijdsbeeld vast te leggen.

D26I6213 slaapkamer.jpgDeze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door medewerking van: 

logo.png

 

 

Drijehornick.png 

  

Buijtels.jpg

 

 

 

D26I7971 Beku (002).jpg

 

 

Logo Smeulders.png