Brabant viert vondst Nuenens schilderij Van Gogh

02-10-2016

Van Gogh Kerkje_DUO.jpg

Brabant vierde op zondag 2 oktober de vondst van 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' van Vincent van Gogh (1853-1890). De Hervormde Kerk opende voor de genodigden en de toevallig passerende bezoekers aan Nuenen haar deuren voor een feestelijke bijeenkomst. Het schilderij is na veertien jaar gevonden en zo blijft het gelukkig behouden voor het Van Gogh erfgoed.

Op vrijdag 30 september werd bekend dat het schilderij, dat in 2002 uit het Van Goghmuseum in Amsterdam werd gestolen, in Napels samen met een ander werk is teruggevonden. Het schilderij heeft een sterke biografische lading en is daarom zo waardevol voor het verhaal van Brabant. Het schilderij illustreert een belangrijke periode uit het persoonlijke en professionele leven van Vincent van Gogh. Een verhaal dat nog dagelijks mensen uit de hele wereld inspireert en dagelijks bezoekers trekt uit de gehele wereld.

Van Gogh Village Nuenen en Vincentre trekken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers die in de voetsporen treden van de wereldberoemde schilder. De Hervormde Kerk is een van de vele locaties,  die nog onveranderd zijn sinds de tijd dat Van Gogh er woonde en werkte.

Salon Van Gogh
Op 30 maart 2017 vindt nabij de Hervormde Kerk in Nuenen de tweede editie van Salon Van Gogh plaats. Tijdens deze talkshow op de geboortedag van Vincent van Gogh nemen bijzondere gasten plaats aan tafel, ieder met een eigen link naar Vincent van Gogh. Het programma geeft een actuele kijk op kunst, cultuur en de hedendaagse betekenis van Van Gogh voor Brabant en wordt opgeluisterd met muzikale intermezzo's.