Gratis schilderij Collse watermolen kijken op zaterdag 16 december

16-12-2017

Op 14 november kocht Het Noordbrabants Museum het schilderij Collse watermolen, dat in mei 1884 door Vincent van Gogh is gemaakt. Jarenlang was het in privébezit in Amerika. Precies een maand na aankoop op de veiling bij Sotheby's New York hangt het schilderij te stralen in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Dat gaat gevierd worden! 

Oude ansicht Collse watermolen rond 1900.jpg

 

 

 

 

 

Ansichtkaart uit 1905

Gratis schilderij kijken
Iedereen mag zaterdag 16 december gratis Het Noordbrabants Museum bezoeken om de nieuwste aanwinst te bewonderen. Open van 11-17 uur.
Ook Vincentre is zaterdag 16 december gratis te bezoeken. In de koffiehoek is een kleine expositie over de geschiedenis van het schilderij en de watermolen te zien. Open van 10-22 uur (ook tijdens Moonlightshopping).
Het is natuurlijk ook interessant om de Collse watermolen zelf te bezoeken. Op zaterdag is de molen van 9.30 tot 12.30 uur in bedrijf en voor het publiek geopend. Er wordt dan graan gemalen, dat in de winkel te koop is. Adres van de watermolen: Collseweg 3-5, Eindhoven. 

Watermolens rond Nuenen
Tot de belangrijke topografische werken die Vincent in Nuenen en omgeving maakte, behoren drie watermolens: de Opwettense watermolen, de Genneper watermolen en de Collse watermolen. Deze laatste watermolen, al vermeld in de veertiende eeuw, is gelegen aan de Kleine Dommel, op de grens van de gemeente Eindhoven met Nuenen. Het gebiedje rondom de watermolen behoorde in Vincents tijd nog bij Nuenen. Vincent kon op één van de wegen en paden naar Eindhoven de Collse watermolen passeren. Het schilderen van watermolens t.o.v. windmolens was in die tijd in Nederland minder gebruikelijk. Daarom zijn de afbeeldingen die Vincent ervan maakte zo bijzonder. Sinds 1960 heeft de gemeente Eindhoven de Collse watermolen in eigendom en het beheer overgedragen aan de Stichting De Eindhovense Molens. De molen is in 1975 gerestaureerd en heeft de status van rijksmonument.