Heel Nuenen mag gratis kijken

22-03-2017

Van Gogh Kerkje_DUO.jpg

Gratis het gestolen schilderij van het Van Goghkerkje bekijken. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is zo blij met de terugkeer van het schilderij dat alle inwoners van Nuenen zijn uitgenodigd om 'hun' schilderij weer te bewonderen 

 

Op 5, 8 en 13 april organiseert het Vincentre busreizen naar het Van Gogh Museum. De busreis kost € 18,50 per persoon.

Schilderij met veel verhalen
Van Gogh maakte dit schilderij begin 1884. Zijn moeder had haar dijbeen gebroken en moest het bed houden. Ze kon lange tijd niet naar het kerkje, waar haar man dominee was. Het was het allereerste schilderij voor zijn ouders en waarschijnlijk ook het eerste voltooide schilderij dat hij in Nuenen maakte.
Halverwege 1885 voegt Vincent diverse mensen toe. De middelste vrouw van het groepje van drie op de voorgrond draagt een Brabantse rouwfalie (zwarte hoofd-schouderdoek). Ook de drie personen vlakbij de kerkdeur hebben zo'n rouwdoek. De rouw heeft alles te maken met het overlijden van zijn vader begin 1885.
Het schilderij van het kerkje behoort samen met de Aardappeleters en dat van de pastorie, tot de meest bekende werken uit zijn Nuenense tijd.
Even was het schilderij terug in Nuenen. Meer dan 50 jaar geleden kon dat nog. Samen met 40 andere Nuenense werken van Van Gogh was het in mei 1965 te zien in een tentoonstelling in het gemeentehuis.

Gestolen en gevonden
In december 2002 werden uit het Van Gogh Museum in Amsterdam de schilderijen Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen en Zeezicht bij Scheveningen gestolen. De schilderijen bleven spoorloos, totdat ze eind september 2016 bij de maffia opdoken in de buurt van Napels. Vanaf 21 maart 2017 hangen ze weer in het Van Gogh Museum, en dat moet gevierd worden met gratis toegang tot het museum.

Bus op woensdag 5 april
Voorlopig organiseert het Vincentre drie busreizen naar Amsterdam. Dat is gemakkelijker reizen dan met de trein, bus en tram. U stapt in het centrum van Nuenen op de bus en die zet u pal voor de deur van het Van Gogh Museum af.  Tijdens alle drie de busreizen gaat er een reisleider vanuit Vincentre mee. Hij vertelt alvast het nodige over de twee schilderijen en toont een filmpje over de vondst van het schilderij. Bij succes worden er meer busreizen georganiseerd.
Woensdag 5 april vertrekt de bus om 10.30 uur vanaf het Vincent van Goghplein. Rond 12.00 uur bent u op het Museumplein in Amsterdam. Daar heeft u nog een paar uurtjes de tijd voor uzelf. Nog even naar het Rijks of Stedelijk Museum of langs de grachten wandelen, winkelen in de PC Hooft of gewoon een terrasje pikken? Aan u de keuze!
Zorg wel dat u om 15.30 uur bij de groepsingang van het Van Gogh Museum bent. Dan kunnen we als groep direct naar binnen lopen. Dat is een echte VIP-behandeling vergeleken met de andere bezoekers, die soms lange tijd in de rij moeten staan. Om 17.00 uur vertrekt de bus weer naar Nuenen, waar we rond 19.00 uur aankomen.
Kaartjes voor de bus à € 18,50 per persoon koopt u in het Vincentre.

Bus op zaterdag 8 april
Zaterdag 8 april vertrekt de bus om 9.30 uur vanaf het Vincent van Goghplein. Rond 11.30 uur bent u bij het Van Gogh Museum. Daar gaan we als groep direct naar binnen. Dat is een echte VIP-behandeling vergeleken met de andere bezoekers, die soms lange tijd in de rij moeten staan.
Vanaf 13.00 uur heeft u nog een paar uurtjes de tijd voor uzelf. Even naar het Rijks of Stedelijk Museum of langs de grachten wandelen, winkelen in de PC Hooft of gewoon een terrasje pikken? Aan u de keuze!
Om 16.30 uur vertrekt de bus weer naar Nuenen, waar we rond 18.00 uur aankomen. Kaartjes voor de bus à € 18,50 per persoon koopt u in het Vincentre.

Bus op donderdag 13 april
Donderdag 13 april vertrekt de bus om 8.30 uur vanaf het Vincent van Goghplein. Rond 10.30 uur bent u bij het Van Gogh Museum. Daar gaan we als groep direct naar binnen. Dat is een echte VIP-behandeling vergeleken met de andere bezoekers, die soms lange tijd in de rij moeten staan.
Vanaf 12.00 uur heeft u nog een paar uurtjes de tijd voor uzelf. Even naar het Rijks of Stedelijk Museum of langs de grachten wandelen, winkelen in de PC Hooft of gewoon een terrasje pikken? Aan u de keuze!
Om 16.00 uur vertrekt de bus weer naar Nuenen, waar we rond 18.00 uur aankomen. Kaartjes voor de bus à € 18,50 per persoon koopt u in het Vincentre.