Lezing ‘De zussen Van Gogh’

16-02-2017

Vincent van Gogh had een hekel aan zijn drie jongere zussen, schreef hij in een brief aan Theo in 1885. Dat citaat heeft Willem-Jan Verlinden meteen opgenomen in zijn boek 'De zussen Van Gogh'. Een vreemde uitspraak, zoals wel meer vreemd was aan Vincent. Want het karakter van de drie meisjes loopt nogal uiteen en met zijn jongste zus Wil kon Vincent juist wel goed opschieten. Op donderdag 16 februari houdt kunsthistoricus Willen-Jan Verlinden een lezing in de Raadszaal van Het Klooster.

De zussen van Gogh.JPGDe drie zussen
Anna is de moederkloek, Lies is wispelturig en eigenzinnig, en Wil, de jongste, is de gevoeligste van het stel. Van hun opleidingen - tot verpleegster, lerares of gouvernante (meer zat er voor meisjes niet in) - komt weinig terecht, en daar maken hun ouders zich lange tijd zorgen over. Anna vertrekt na haar kostschooljaren in het kielzog van Vincent naar Londen, om werk te vinden. Ze neemt haar 13-jarige zus Wil daar onder haar hoede.

In brieven houden de broers en zussen elkaar op de hoogte van hun dagelijkse beslommeringen, zorgen, gezondheid, plannen en hun heimwee naar thuis. Wie niet snel terugschrijft, krijgt verwijten. Theo is hun emotionele en financiële baken. Lies schrijft hem vanuit Londen over Vincent, die dan nog dominee wil worden: 'Hij wordt suf van vroomheid', nogal eerlijk voor een domineesdochter. Later beklaagt ze zich over zijn 'zonderlingheid'. Vader 'moest hem maar in het gesticht doen.'

Het verhaal van Anna, Lies en Wil is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, impressionist nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen. Willem-Jan Verlinden brengt de aspiraties en dromen van de zussen, maar ook hun teleurstellingen en verdriet prachtig in beeld. 'De zussen Van Gogh' geeft op basis van hun correspondentie een unieke inkijk in hun bewogen levens en in de ontwikkeling van de positie van de vrouw in de negentiende eeuw. Veel informatie uit het boek is volledig onbekend bij zowel Van Gogh-kenners als bij het grote publiek.

Datum, tijd en entree
De lezing is op donderdag 16 februari, aanvang 20.00 uur in de Raadszaal van Het Klooster. Entree is € 10,-. Kaartjes kopen aan de balie in het Vincentre (kassabon is entreebewijs).