Vincentre schenkt 5 panoramaschilderijen aan nieuwe basisschool

06-11-2017

Nuenen - Het Vincentre heeft 5 panoramaschilderijen, in 2009 geschilderd door Nuenense kunstenaars, geschonken aan de nieuw te bouwen basisschool in Nuenen West met de naam "Het mooiste blauw". Deze naam komt letterlijk uit één van de vele brieven, geschreven door Vincent van Gogh. De schilderijen geven gezamenlijk een beeld van het leven van Van Gogh en sluiten aan bij het thema van de school.

Naast dat de schilderijen verwijzen naar thema's uit het leven en werk van Van Gogh is ook gezocht naar raakvlakken met de nieuwe school. Zo bevat één van de schilderijen een afbeelding van de Opwettense watermolen. De nieuwbouw van de school wordt gebaseerd op deze watermolen. Ook mocht een verwijzing naar het mooiste blauw niet ontbreken. De kleur waar Van Gogh altijd naar op zoek was en wat hij in de kleding van de Nuenense boeren terugvond. De kleur is prominent aanwezig op het schilderij van Vincents slaapkamertje. Daarin is zelfs een verfkloddertje opgenomen, gevonden in een verfblik bij opgravingen in de pastorietuin in Nuenen; misschien wel afkomstig van Vincent.
Bij de weekopening van de huidige basisschool De Mijlpaal op 6 november was aandacht voor de schenking van de schilderijen. De schilderijen krijgen hun definitieve plek in de nieuw te bouwen school, die in het voorjaar van 2019 gepland staat.

Panoramaschilderijen basisschool het mooiste blauw.JPG