Vincentre wil uitbreiden

02-05-2018

Stichting koopt Vincentre en wil uitbreiden

Stichting Van Gogh Village Nuenen en Woningbouwvereniging Helpt Elkander hebben op 18 december het contract getekend voor de verkoop van het pand Vincentre en de grond ernaast. Daarmee komt de wens tot uitbreiding van Vincentre een flinke stap verder. Een positieve ontwikkeling, zeker vanwege de betekenis die Van Gogh en het Vincentre de komende jaren voor Nuenen kunnen spelen.

In de zomer van 2010 ging het Vincentre open. Een compleet museum met alle aandacht voor de periode waarin Vincent in Nuenen woonde en werkte. De grote behuizing, de koffiehoek, de VVV-functie en zeker ook de winkel waren een welkome aanwinst. In de beginjaren telde het Vincentre rond de 20.000 bezoekers, gevolgd door een minder aantal tijdens de crisisjaren. Maar wel met een geweldige uitschieter in het Van Goghjaar 2015. Het bewijs dat Van Gogh leeft. En daarmee een extra stimulans om door te gaan, samen met de andere erfgoedlocaties Zundert, Etten-Leur, Tilburg, Het Noordbrabants Museum en Van Gogh Brabant.

Met regelmaat in het nieuws
Diverse keren kwam Van Gogh in het nieuws: het Van Goghjaar 2015, de vondst van het gestolen schilderij 'Hervormde kerk te Nuenen', de 39 Van Gogh Monumenten in Brabant en de aankoop van de schilderijen 'Tuin van de pastorie', de 'Watermolen te Coll' en 'Stilleven met flessen en schelp'. Al deze gebeurtenissen dragen bij aan een geleidelijke groei van bezoekers in de komende jaren. "Met een top in 2019, want dan is er een grote Van Gogh tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Als dat net zo'n succes wordt als die van Jeroen Bosch, dan zal Van Gogh Village Nuenen daar in 2019 zeker van profiteren", aldus Jan Kees Lemkes, voorzitter Van Gogh Village Nuenen.

Nieuwbouw
De eerste ideeën over de uitbreiding zijn al geschetst. Twee Nuenense architecten hebben zich gebogen over de mogelijkheden. Het accent ligt daarbij vooral op een grotere ontvangstruimte, meer gelegenheid voor wisselende tentoonstellingen en een mooi plein voor de nieuwbouw. Het spreekt voor zich dat het huidige Vincentre verbonden wordt met de nieuwbouw.
Op allerlei gebied worden nu voorbereidingen getroffen. Wanneer de nieuwbouw wordt geopend, is nog niet bekend.

VO 25-4 .jpg