Winnaars 1e editie Vincent van Gogh Photo Award

16-09-2017

Bartlomiej Jurecki heeft de eerste editie van de Vincent van Gogh Photo Award gewonnen. Tijdens de opening van de expositie in het Vincentre in Nuenen werden de winnaars bekend gemaakt van deze internationale fotowedstrijd. De winnende foto is een korenveld met intense kleuren. De jury was unaniem in hun oordeel over deze foto. 'Knijp je met je ogen, dan zie en voel je Van Gogh, je voelt haast de warmte en ruikt de geur van het hooi'. Martijn Pronk van het Van Gogh Museum in Amsterdam maakte de winnaars bekend. De winnende foto is te bewonderen tijdens de openlucht expositie van de 50 beste foto's. Deze expositie wordt gehouden van 16 september t/m 8 oktober in het centrum van Nuenen en is vrij toegankelijk.

'De kwaliteit van de inzendingen was hoog' zegt Pieter Snoeijen, voorzitter van de Rotary Nuenen. De Rotary organiseerde deze fotowedstrijd om zo het werk van Van Gogh op een eigentijdse wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek. "Als Van Gogh in de huidige tijd met een camera rond zou lopen, wat zou hij dan vastleggen?" Die vraag was samen met een uitspraak van Vincent "Als je echt van de natuur houdt, zul je schoonheid overal vinden!" de inspiratie voor de fotowedstrijd. Meer dan 600 inzendingen uit 75 landen kwamen binnen.

Uit de 600 foto's heeft de jury 3 winnende foto's gekozen. Naast Jurecki won Eric Lussot uit Frankrijk de tweede prijs en Michael Angelo Richardson uit Nederland eindigde eervol als derde. Nu is het publiek aan zet. Uit de overige 47 foto's mag het publiek zijn eigen favoriet gaan kiezen. Door te stemmen via facebook bepalen zij wie de publieksprijs gaat krijgen. Iedereen kan dus meedoen vanaf 16 september! Kijk op de site voor meer informatie.

www.vincentvangoghphotoaward.com

Jury rapport Vincent Van Gogh Photo Award 2017

3e plaats: Michael Angelo Richardson (Nederland) - Colouring WaterPersfoto_3eplaats_ARichardson.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

De jury vindt dit een prachtige natuurfoto. De veelzijdigheid in kleuren van vrijwel dezelfde kleurgroepen, geven een haast surrealistisch karakter, maar met een hoge impressionistische invloed.
De kijker moet moeite doen om echt te beseffen wat hij of zij echt ziet. Terwijl de eerste indruk veel prijsgeeft, valt er met een tweede kijk nog veel meer te zien.
Een van de juryleden gaf deze foto aan als een typische Claude Monet. Een prachtig natuurtafereel zoals er wellicht veel zijn te vinden, maar niet zo mooi zijn vastgelegd.

2e plaats: Eric lussot (Frankrijk) - Lost in no translation persfoto_2eplaats_elussot.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beeld is veelzeggend. Een vrouw, levend in armoede, in Vietnam gefotografeerd. Van deze vrouw zijn de wanhoop en de zorgen van haar gezicht af te lezen. Haar afwezige blik met op de voorgrond de geslachte 'te mager lijkende' kippen, de persoon leunend op de slachtbank en iets mysterieus wat midden bovenin het beeld gebeurt, lijken haar niet te deren. Vincent schilderde vaak deze bezorgde armoede van de hard werkende mens. Dat maakt deze foto de nummer 2.

1e plaats: Bartlomiej Jurecki (Polen) - Traditional Haymaking
persfoto_1eplaats_BJurecki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Het allereerste waar je aan denkt bij deze foto is Vincent van Gogh. De korenvelden, het boerenleven maar vooral de typische intense kleuren. Dit landschap is zo overtuigend en zo mooi van symmetrie dat het haast is gefotografeerd door een fotograaf die naast Vincent heeft gestaan. Knijp je met je ogen, dan zie en voel je Van Gogh, je voelt haast de warmte en ruikt de geur van het hooi. Dat heeft de jury doen besluiten deze foto uit te roepen als de eerste winnaar van de Vincent van Gogh Photo Award.