Nieuwsbrief April 2015

24-04-2015

The Vincent Affair open!

logo heel TVA.pngOoit woonde in het historische pand Nune Ville de grootste liefde van Vincent, Margot Begemann. Nu staat het in het teken van The Vincent Affair. Deze eigentijdse Van Gogh-beleving werd op 31 maart officieel geopend door de commissaris van de Koning in Noord-Brabant, de heer W. van de Donk.
Zeven kunstenaars en designers kruipen in de geest van Van Gogh. Hij hield er in zijn tijd eigen en dwarse gedachten op na. Dat geldt ook voor deze 7 ontwerpers. Zij gaan een relatie, een affaire met Vincent aan. Wat hen en Van Gogh bindt in 'anders denken' komt tot uiting in de inrichting van de kamers van The Vincent Affair. Open tot 1 oktober 2015.
The Vincent Affair wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Van Gogh Brabant, Theo van Gogh Stichting, Bouwfonds Cultuurfonds, Woningbouwvereniging Helpt Elkander en Rabobank Dommelstreek.

 
Culturele programmering 

Violist light.jpgNaast The Vincent Affair worden in Nune Ville ook lezingen, workshops en muziek- en toneelvoorstellingen georganiseerd. Verschillende werelden komen hier bij elkaar. Eind 19e eeuw, toen het huis gebouwd werd en Vincent in Nuenen woonde, ontmoet de hedendaagse 21e eeuw. Andere tijden, andere meningen. Maar toch…nieuw laat zich nog steeds inspireren door oud.Behalve in Nune Ville worden ook op andere Van Goghlocaties in Nuenen optredens gegeven. Volg hier onze culturele programmering.

 
 
 
Bruni Heinke in 'Margot Begemann, Vincents liefje'

Bruni Heinke als Margot close up.jpgWat is een mooiere locatie dan huize Nune Ville, waar het liefdesdrama tussen Margot en Vincent zich in 1884 afspeelde? Margot blikt terug op haar leven. Het is 1906. Ze heeft gehoord dat Van Gogh enige bekendheid gaat krijgen en dat zijn schilderijen worden verkocht. Ze spreekt over de andere liefjes van de kunstenaar, en vooral over haar eigen tumultueuze verhouding met hem.
Ze waren van plan om te trouwen, maar beide families staken daar een stokje voor. Margot deed een poging tot zelfmoord en verliet noodgedwongen Nuenen. Toen zij in Utrecht was, heeft hij haar nog bezocht. Toch zal het de verhouding niet redden.
In deze voorstelling komen alle gedachten en gevoelens uit die tijd weer naar boven, maar ook hoe anders hun levens hadden kunnen verlopen als de relatie met Van Gogh wel een kans had gekregen.
Voor boeking klik hier 

 
Franse chansons op zondagmiddag

076.JPGGildas Delaporte op contrabas en Bert van den Brink op accordeon spelen drie uitvoeringen van elk 25 minuten. Zij spelen op 3 bijzondere locaties in Nuenen, namelijk het Van Goghkerkje, de Lindeboom en huize Nune Ville. Elk concert belicht een aspect van Van Gogh en zijn tijd: geloof, liefde en volksmuziek. De chansons die u zult horen sluiten daar naadloos bij aan. Het laatste concert is in huize Nune Ville, waar u ook The Vincent Affair kunt bekijken.
Gildas Delaporte is contrabassist bij de philharmonie zuidnederland; Bert van den Brink is een zeer bekende toetsenist op piano, orgel en accordeon. Beide musici spelen een veelheid aan muziekstijlen.
Zondagmiddag 7 juni, aanvang 14.00 uur.
Voor boeking klik hier 

 
Lezingencyclus

HR15 download vG Museum.jpg'Japanse kunst en Van Gogh' door uitgever Inge Klompmakers. 'De Parijse tijdgeest. Beinvloeden en beïnvloed worden' door kunstkenner Ko van Dun. En tenslotte 'Van Gogh en Brabantse identiteiten' door Herman Pleij.
Achtergronden, toelichtingen en discussie door drie begaafde sprekers, die elk weer op een andere manier naar steeds dezelfde Vincent van Gogh kijken.
De locatie, huize Nune Ville, draagt ook nog eens bij aan de sfeer van toen.
De lezingen worden gehouden op resp. 21 mei, 18 juni en 1 oktober.
Voor boeking klik hier