Nieuwsbrief Februari 2015

27-01-2015

Logo groot.jpg  Van Gogh jaar 2015 in Nuenen

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Een goed moment om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met een kwalitatief hoogstaand programma in de plaatsen waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond, en in de musea waar zijn werk wordt getoond. Als overkoepelend thema is gekozen voor 'Van Gogh, 125 jaar inspiratie'. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert.
In Nuenen gebeurt van alles. Eind 2014 is het spectaculaire Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Eindhoven al geopend, en in april gaat het pand Nune Ville met The Vincent Affair open. De Buitenschilderdag is op 31 mei en het 10-daagse Bloem & Tuin staat in de zomer volop in het teken van Van Gogh. Het wordt een jaar vol inspiratie.

Glowing_Van_Gogh_Fietspad_Roosegaarde.jpg Van Gogh-Roosegaarde fietspad open

Sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Nog nooit was een fietspad zo romantisch. Alsof het een Zuid-Franse sterrenhemel is, zoals alleen Vincent van Gogh die kon schilderen. Absoluut de moeite waard om te komen kijken!
Overdag nemen ze licht op en geven het 's avonds weer af. Duizenden fonkelende steentjes zijn als fragmenten van het Van Goghschilderij The Starry Night in het asfalt verwerkt. Zo ontstaat er een subtiel spel van licht en poëzie. Dat is het resultaat als twee kunstenaars elkaar 'ontmoeten' in de omgeving waar Van Gogh vroeger woonde en waar Roosegaarde nu met zijn techno-poëzie een bijzondere beleving creëert voor de bezoeker. Lees meer…

Foto op facebook.pngBezoekers fietspad uit alle windstreken

Social media brengen het filmpje van het nieuwe fietspad naar alle uithoeken van de wereld. Maar andersom gebeurt ook. Uit alle windstreken komen bezoekers naar het fietspad kijken. Zoals deze mensen uit Ohio, USA: A visit to the Van Gogh "Starry Night" Fietspad (bike path) in Nuenen, NL.  Where will your Bike Ohio shirt go... 

141211LP9713.jpgBloembollen bij Nune Ville

Ooit had Vincent van Gogh een liefdesaffaire met Margot Begemann. Zij woonde in het pand Nune Ville. De affaire kende een dramatisch einde en het pand is sindsdien onlosmakelijk verbonden aan Van Gogh. Nune Ville staat naast de domineeswoning waar Vincent in zijn Nuenense periode woonde. Schuin tegenover Nune Ville staat het huidige museum Vincentre.
Medio december zijn er Van Gogh-tulpenbollen geplant in de voortuin van Nune Ville. Ook Keukenhof laat zich in het voorjaar van 2015 inspireren door Van Gogh en bekrachtigt hiermee de samenwerking met de Van Gogh erfgoedlocaties en musea in Nederland.

 Foto cover conceptboek.jpg 
The Vincent Affair komt in pand Nune Ville

Bezoekers van The Vincent Affair maken straks op een geheel eigentijdse wijze kennis met de gedachtewereld van Vincent van Gogh. Kunstenaars en vormgevers worden uitgenodigd om de geest en het karakter van de schilder te vertalen naar een inrichting van de verschillende kamers in het pand Nune Ville. Zij gaan een affaire met Van Gogh aan, en brengen de typische eigenschappen van Van Gogh's geest (dwarsligger, perfectionist, romanticus, laatbloeier) op een spraakmakende en eigentijdse manier over. The Vincent Affair is een pop-up project dat loopt van 1 april tot 1 oktober 2015.
The Vincent Affair wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Van Gogh Brabant, Theo van Gogh Stichting, Bouwfonds Cultuurfonds, Woningbouwvereniging Helpt Elkander en Rabobank Dommelstreek.

DSC_1430.jpgNune Ville heel even open

Jarenlang was het pand voor iedereen een gesloten huis. De laatste jaren stond het zelfs leeg.
Maar nu er vanaf 1 april The Vincent Affair te zien is, gaan de deuren even twee dagen open. Kijkdagen. Om te zien hoe het pand er leeg uitziet. Om een beetje te proeven hoe het er in de tijd van Margot Begemann uitzag.
Nu ligt er in de kamers nog wel de oude vloerbedekking met daarop de oliestookkachels. Die brengen ons terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. In de keuken gaat de tijd al verder terug. En op zolder heeft de tijd helemaal stilgestaan. Daar is echt niets veranderd.
Kijkdagen op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari van 12 - 17 uur. Entree: € 1,50 per persoon. 

Buitenschilderdag 2014.jpgBuitenschilderdag 2015

Reserveer alvast in uw agenda: zondag 31 mei 2015. Om te komen kijken of om zelf mee te doen. Kunstschilders laten zich inspireren door één van de vele plekken, die Van Gogh 130 jaar geleden ook heeft geschilderd, en die er nog steeds zo uitzien als toen. In de openlucht, op een mooie, hopelijk zonnige zondag! In het Park is bovendien een grote kunstmarkt.
Voor een korte impressie, klik hier