Nieuwsbrief Juni 2015

06-02-2015

The Vincent Affair - Nuenen
Programma juni:

 

Bruni Heinke als Margot close up.jpg

Bruni Heinke in 'Margot Begemann, Vincents liefje'
Wat is een mooiere locatie dan villa Nune Ville, waar het liefdesdrama tussen Margot en Vincent zich in 1884 afspeelde? Margot blikt terug op haar leven. Het is 1906. Ze heeft gehoord dat Van Gogh enige bekendheid gaat krijgen en dat zijn schilderijen worden verkocht. Ze spreekt over de andere liefjes van de kunstenaar, en vooral over haar eigen tumultueuze verhouding met hem.
Ze waren van plan om te trouwen, maar beide families staken daar een stokje voor. Margot deed een poging tot zelfmoord en verliet noodgedwongen Nuenen. Toen zij in Utrecht was, heeft hij haar nog bezocht. Toch zal het de verhouding niet redden.
In deze voorstelling komen alle gedachten en gevoelens uit die tijd weer naar boven, maar ook hoe anders hun levens hadden kunnen verlopen als de relatie met Van Gogh wel een kans had gekregen.
Voorstellingen op zondag 14 juni en donderdag 25 juni. Na de pauze met resp. een muzikaal optreden van Trio Bestevaer of een lezing van Gerard Netten over Van Gogh in Brabant.
 
Voor boeking klik hier
 

076.JPGGratis concert op zondag 7 juni
Gildas Delaporte op contrabas en Bert van den Brink op accordeon spelen drie uitvoeringen van elk 25 minuten. Zij spelen op 3 bijzondere locaties in Nuenen, namelijk het Van Goghkerkje, de Lindeboom en huize Nune Ville. Elk concert belicht een aspect van Van Gogh en zijn tijd: geloof, liefde en volksmuziek. De chansons die u zult horen sluiten daar naadloos bij aan. Het laatste concert is in huize Nune Ville, waar u ook The Vincent Affair kunt bekijken.
Gildas Delaporte is contrabassist bij de philharmonie zuidnederland; Bert van den Brink is een zeer bekende toetsenist op piano, orgel en accordeon. Beide musici spelen een veelheid aan muziekstijlen.
Zondagmiddag 7 juni, aanvang 14.00 uur in het Van Goghkerkje. Dit concert is gratis. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, maar wilt u zeker zijn van een zitplaats in het Van Goghkerkje, reserveer dan een gratis plaats op
www.thevincentaffair.nl , onderdeel Programma & tickets.

 

Van-Gogh-Graffity.jpgVan Gogh Urban Art Expo & Graffiti Event
In de achtertuin van het statige pand Nune Ville ziet u ze live aan het werk: de twee internationaal gerenommeerde graffiti kunstenaars Koka en Belin. Zij laten zich inspireren door Van Gogh en geven 2 weken lang demonstraties. Gratis toegang tot dit Open Graffiti Atelier. Van 1 t/m 12 juni, 10.00-17.00 uur. Toegang: gratis. Niet op zaterdag 6 en zondag 7 juni. Dan staan ze in de Berenkuil in Eindhoven of bij het van der Valk Hotel Eindhoven. Voor meer informatie over dit Van Gogh Urban Art Expo klik hier.
 
   
 

Programma juli t/m september:

 

Nune Food Festival_txt.jpg Nune Food festival
Op  zaterdag 4 juli  in de grote achtertuin van Nune Ville. Sfeervol, kleurrijk en eigentijds, maar ook met een knipoog naar de tijd van Van Gogh. Heerlijk en eerlijk voedsel. Loungen, muziek, voor de hele familie, en met workshops voor de kinderen. Aanvang: 12.00 uur Toegang: gratis.
 

Tentoonstelling De Wereld van Van Gogh.jpgFototentoonstelling De Wereld van Van Gogh
In hoeverre is De Wereld van Van Gogh vandaag de dag nog herkenbaar? Levert het nostalgische plaatjes op of juist beelden van een sterk veranderde omgeving? Grote foto's in de achtertuin van Nune Ville geven antwoord op deze vragen.
Van 
donderdag 20 augustus t/m donderdag 10 september, van 10.00-17.00 uur. Toegang: gratis.


 4.jpg 
Van Goghs muzikale inspiratiebronnen
De philharmonie zuidnederland als kamermuziekensemble komt naar Nuenen voor een eenmalig concert in Het Klooster met een programma dat Van Gogh zeer gewaardeerd zou hebben. Zo passen de impressionistische klanken van Ravels  Introduction et Allegro  perfect bij de latere impressionistische schilderijen van Van Gogh en zijn Beethoven en Wagner twee componisten die de schilder nadrukkelijk bewonderde. Over Wagner verzuchtte hij ooit: 'Had de schilderkunst maar zo'n artiest'. En van Beethoven vond Van Gogh dat hij 'met noten componeerde als een schilder met zijn kleuren'. De aanvoerders van de diverse secties van de philharmonie zuidnederland brengen daarom al hun muzikaliteit en virtuositeit mee om een passend klankschilderij te maken dat de geest van Van Gogh ook in muziek dichterbij brengt.
Voor boeking klik 
hier .  

''Maar het palet van tegenwoordig is absoluut kleurig - hemelsblaauw, rose, oranje, vermilloen, hoog geel, helder groen, helder wijnrood, violet.
Maar alle kleuren opvoerende komt men op nieuw tot kalmte en harmonie. En geschiedt er iets dergelijks als met de Wagner muziek die met een groot orchest uitgevoerd daarom niet minder intiem is''.

Brief van Vincent aan zus Willemien van Gogh, Arles, 30 maart 1888


Relievo ''De Oogst" in Vincentre

relievo wiki.jpgSchilderij 'De Oogst' in het Vincentre
In juni 1888 maakte Van Gogh het schilderij 'De Oogst'. Nu hangt dit kleurrijke en schitterende schilderij uit de Van Gogh Museum Relievo Collectie in het Vincentre.
Hoewel niet het origineel is dit schilderij alleen nog door experts van het Van Gogh Museum van de echte te onderscheiden. Bijna echt dus.
Vanwege het Van Goghjaar 2015 hebben De Vrienden dit schilderij cadeau gedaan aan het Vincentre. 


Lees meer