Openluchtmuseum

Dichter bij Van Gogh kun je niet komen. Lopen in zijn voetsporen. Uniek! 

Na het bezoek aan museum Vincentre gaan we naar buiten. Daar zijn maar liefst 23 locaties, die aan Van Gogh herinneren.
Van die 23 locaties zijn er 14 door hem geschilderd of getekend. De overige 9 plekken zijn standbeelden, gebouwen of plekken met een bijzondere betekenis.
Bij 18 van de 23 locaties zijn informatiezuilen geplaatst. Daar staan we waar Van Gogh ooit stond, en zien we wat hij ooit zag, èn schilderde! Dat maakt Nuenen uniek. Hoewel het echte schilderij ontbreekt, voelen al onze zintuigen ontegenzeglijk hetzelfde: dichter bij Van Gogh kun je niet komen…

De meeste informatiezuilen zijn uitgerust met audio. Door op een knop te drukken, horen we 'Vincent' voorlezen uit zijn brieven.

Voorzijde Op Pad ff.PNGKleine en grote route
Binnen 400 meter van het Vincentre vinden we al enkele locaties die Van Gogh geschilderd heeft. Deze kleine route is eenvoudig te wandelen.
De grote route langs alle 18 locaties staat in het apart routeboekje 'Op pad met Vincent'. Goed voor een paar uur wandelen, maar kan ook op de fiets of per auto worden afgelegd.
Voor groepen kan een gids worden gereserveerd. Zie hier...

Ook de Van Gogh Brabant Layar app is beschikbaar om mee te wandelen. Zie hier... 


VanGogh Roosegaarde Fietspad.jpgNieuw: Van Gogh-Roosegaarde fietspad
Sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Nog nooit was een fietspad zo romantisch. Alsof het een Zuid-Franse sterrenhemel is, zoals alleen Vincent van Gogh die kon schilderen. Absoluut de moeite waard om te komen kijken!
Overdag nemen ze licht op en geven het 's avonds weer af. Duizenden fonkelende steentjes zijn als fragmenten van het Van Goghschilderij The Starry Night in het asfalt verwerkt. Zo ontstaat er een subtiel spel van licht en poëzie. Dat is het resultaat als twee kunstenaars elkaar 'ontmoeten' in de omgeving waar Van Gogh vroeger woonde en waar Roosegaarde nu met zijn techno-poëzie een bijzondere beleving creëert voor de bezoeker. Het fietspad is 600 meter lang en is onderdeel van de Van Gogh Fietsroute die de Van Gogh erfgoedlocaties in Brabant verbindt.
Meer informatie, klik hier...

DSC00999 Van Goghkerkje Nuenen met narcissen.jpgNieuw: Van Goghkerkje open
De deuren van het Van Goghkerkje staan open op:
   • Iedere tweede woensdag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur
   • Iedere laatste zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur
Dit duurt in ieder geval t/m eind oktober.
Het kerkje is gratis toegankelijk. Ook voor groepen met een gids. Zie ook hier.

DSC01027 Beeldengroep De aardappeleters.JPGNieuw: Beeldengroep de Aardappeleters
In het Park staat een bronzen beeldengroep, geïnspireerd op het schilderij van de Aardappeleters.  Peter Nagelkerke is de kunstenaar. 
Als toeschouwer beleef je de intimiteit van deze maaltijd bij een Nuenense boerenfamilie in 1885. Het beeld is grof uitgevoerd om de penseelstreken en de lichtval van het schilderij tot zijn recht te laten komen in de patinering van het brons; en die kleur is ook weer de kleur van aardappels.
Om het boerentafereel zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen, is de tafel trapeziumvormig en naar achter oplopend: dan kan je beter óp de tafel kijken. Onderdelen van het schilderij zijn weggelaten; zo ontbreekt bijvoorbeeld het tafellaken. Soms is er ook iets toegevoegd. Zo ligt een boerderijkat ergens lekker te slapen. En het donkere figuurtje vooraan op het schilderij, de zogenaamde repoussoir (om het schilderij meer perspectief te geven), heeft een eigen gezicht gekregen: ze bidt en bedankt voor de maaltijd.
De plaatsing van het beeld is niet toevallig. De meeste familieleden zitten met de rug naar de kerk omdat indertijd pastoor Pauwels zijn parochianen zou hebben verboden om voor Van Gogh te poseren. Maar daar trokken zij zich weinig van aan.
Op enige afstand staat een extra stoel, die uitnodigt om te gaan zitten. Alsof je bijna aan tafel zit.