Van Gogh in Brabant

logovgb_mobile.1.1.1.pngDe Van Gogh-gemeenten in Noord-Brabant.
Een zevental plaatsen in Noord-Brabant heeft op een of andere manier een relatie met de schilder Vincent van Gogh. Het gaat  om de plaatsen Zundert, Zevenbergen, Tilburg, Helvoirt, Etten-Leur, 's-Hertogenbosch en Nuenen. Vijf van deze plaatsen dragen de binding uit het verleden met Vincent gezamenlijk uit. Deze Van Gogh-gemeenten vormen gezamenlijk 'Van Gogh in Brabant'.

Onder aan deze pagina staat de link naar de Trailer 'Van Gogh in Brabant' op YouTube.

Voor meer informatie:

Vincent van GoghHuis Zundert
30 maart 1853: geboren in Zundert waar hij zijn kinderjaren doorbrengt. In Zundert staat in de museale presentatie Vincents jeugd en het belang daarvan voor de latere kunstenaar centraal. Daarnaast biedt het Zundertse initiatief een podium voor moderne en hedendaagse kunst.
Info: Vincent van GoghHuis Zundert

Van Gogh Kerk Etten-Leur
april 1881 - dec 1881: woont en werkt bij zijn ouders op de pastorie in Etten. Enkele gebeurtenissen doen hem beseffen dat hij zich steeds liet leiden in zijn keuzes door wat ánderen van hem verlangden. Nu kiest hij bewust om kunstenaar te worden.
In de Van Gogh Kerk maakt men kennis met deze relatief onbekende periode uit zijn leven. Negen kleurrijke ramen tonen de thema's van zijn Ettense periode.
Info: www.vangoghkerk.nl

Van Gogh Village Nuenen - het Vincentre
december 1883 - november 1885: woont en werkt in Nuenen.
Nuenen kende al vanaf april 1976 het Van Gogh Documentatiecentrum waar aan de hand van foto's, reproducties en archieven een beeld werd gegeven van zijn Nuenense periode. In Nuenen ontwikkelde Vincent zich als schilder van het Brabantse volksleven en maakte hier zijn beroemdste Nederlandse werk 'De Aardappeleters'.

Vanaf juli 2010 krijgt de bezoeker van het Vincentre in een eigentijdse belevingswereld informatie over het leven en werken van Vincent met het accent op zijn verblijf in Nuenen. Vincent maakt hier een kwart (551) van zijn totale oeuvre. Je ontdekt in het Vincentre hoe Vincent van Gogh leefde en schilderde in Nuenen. Je ervaart en beleeft de dingen zoals hij ze ook beleefde. Je waant je in de tijd van Vincent. Natuurlijk wel met gebruikmaking van de nieuwste presentatiemiddelen. Het is voor zowel jong als oud een unieke ervaring om dit mee te maken. Ook is het Vincentre een startpunt  voor een van de vele wandelingen door het 'openluchtmuseum' van Vincent. 
Info: www.vangoghvillagenuenen.nl

Vincents Tekenlokaal Tilburg
sept 1866 - maart 1868: Rijks HBS Willem II in Tilburg. In Tilburg wordt ingegaan op de eerste serieuze tekenlessen die Vincent heeft gehad op de HBS. Vincent's tekenlokaal is gereconstrueerd met de nodige aandacht voor de lesmethodes van zijn beroemde leermeester C.C. Huijsmans. Men wil een en ander gaan betrekken in het tekenonderwijsprogramma voor de Tilburgse jeugd en zodoende de aandacht vestigen op Van Gogh en Tilburg.
Stadsmuseum Tilburg
Info: http://www.vincentstekenlokaal.nl/

Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch
In het Noordbrabants Museum kan het publiek terecht voor een achttal schilderijen van Van Gogh.
Info: http://www.noordbrabantsmuseum.nl/