Nuenen

De gemeente Nuenen

De gemeente Nuenen c.a. is gelegen in het groene middengebied tussen de steden Eindhoven en Helmond. De gemeente telt drie kerkdorpen: Nuenen, Gerwen en Nederwetten en een aantal buurtschappen, waarvan Eeneind de grootste is.

Nuenen ligt in een omgeving met prachtige bossen en weiden. Vincent van Gogh liet zich er inspireren toen hij van 1883-1885 in Nuenen woonde en werkte. Het wereldberoemde schilderij de Aardappeleters heeft hij hier geschilderd. 

Nuenen kan met recht een openluchtmuseum genoemd worden. Er zijn nog 21 objecten bewaard gebleven uit de tijd van Vincent van Gogh. U ziet nog precies de gebouwen en landschappen, die Vincent van Gogh zo'n 125 jaar geleden hebben geïnspireerd.
U wandelt of fietst er gewoon langs.

Nuenen heeft diverse recreatiemogelijkheden. Zo zijn er Dierenrijk, het strandbad Nuenen, de vele horecagelegenheden aan het Park in Nuenen en in de prachtige omgeving van Nederwetten en Gerwen. Kijk eens op: Toeristische attracties.

Ontdek de eeuwenoude historie

De namen Nuenen en Gerwen zijn van Frankische oorsprong en behoren tot de zogenaamde "heimnamen". Nuenen - Nuenhem, nieuwe plaats; Gerwen - Gerwin's-heim, de woonplaats van een oud-Germaans stamhoofd. Beide dorpen zijn ontstaan tussen de vijfde en de achtste eeuw, waarbij Gerwen het oudste dorp is. Uit de bijlen en urnen die in 1863 en 1915 zijn gevonden, blijkt dat een Germaanse stam op het grondgebied van de huidige gemeente gevestigd moet zijn geweest. Bij de aanvang van de bouwwerkzaamheden in het plan Langakker-Tomakker in Nuenen-Oost werden opnieuw opgravingen verricht. Daarbij zijn gebruiksvoorwerpen uit de urnenveldenperiode (8e eeuw) gevonden. Hieruit leidt men af dat daar de eerste bewoners van Nuenen waren gehuisvest.

De burgerlijke gemeente Nuenen-Gerwen gaat terug tot 1300. Op Sint Barbaradag 1300 deed Hertog Jan van Brabant een uitgiftebrief uitgaan, waarin -door hem aangegeven gronden voor gebruik van de gezamenlijke ingezetenen van Nuenen-Gerwen worden afgestaan. Het dorp Nederwetten ontstond in de twaalfde eeuw als ontginningsdorp bij de Priorij Hooidonk. Deze werd in 1146 gesticht. Enkele resten liggen nog bij de Hooidonkse watermolen. In 1810 werd de gemeente Nederwetten door het Franse bewind met de voormalige heerlijkheid Eckart tot één gemeente verenigd. De gemeente Nederwetten-Eckart heeft bestaan tot 1 januari 1821. Eckart werd toen gevoegd bij de gemeente Woensel, terwijl Nederwetten deel ging uitmaken van de toen nieuw gevormde gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.