Regio

Nuenen ligt in Zuidoost-Brabant, dit is een regio van de provincie Noord-Brabant. De gebieden de Kempen en de Peel vormen samen Zuidoost-Brabant. 21 gemeenten met elk hun eigen brabantse karakter en historische achtergrond. De Kempen kenmerkt zich vooral door bos- en heide gebieden en de Peel is de streek van veen en turf met indrukwekkende vergezichten. Een deel van de regio ligt in Nationaal Landschap Het Groene Woud.
 

Buurstad Eindhoven

Eindhoven is onmiskenbaar de meest uitdagende stad in het Zuiden van ons land. Deze vijfde stad van Nederland heeft alles te bieden wat het leven aangenaam maakt! Een bruisend centrum met een enorm winkelaanbod, ontelbare kroegen en restaurantjes, gezellige terrassen en een levendig uitgaansleven. De overvolle evenementenkalender en kunst en cultuur op hoog niveau zorgen ervoor dat Eindhoven bruist. Maar Eindhoven kent ook een rijke historie; deze op het oog jonge en moderne stad is een van de oudste steden van Nederland. Laat je door Eindhoven verrassen....

In een dynamische stad als Eindhoven is veel te zien, te doen en te beleven. In de levendige binnenstad is het uitstekend winkelen én ontspannen op de gezellige terrassen! Bezoek een van de vele kunstgaleries, exposities of musea. Of doe een stadswandeling en ontdek het Eindhoven van toen en nu! Eindhoven is ook opvallend groen. Nabij het centrum liggen bijvoorbeeld het mooie Stadswandelpark en natuurgebied Genneper Parken met leuke attracties en volop recreatiemogelijkheden.
 

De Kempen

De Kempen omvat het gebied ten zuidwesten van Eindhoven, inclusief de stad zelf. Het gebied onderscheid zich door haar uitgestrekte bossen en velden. Een ideale omgeving voor lange fiets- en wandeltochten. U ziet er ook nog veel terug van de geschiedenis. De 'Acht Zaligheden' zijn acht beroemde typische kempendorpen in Brabant waar u de sfeer van vroeger nog kunt voelen. Maar de Kempen is ook de streek van de contente mens en de vrijgevige Teuten. De Kempenaar moest vroeger hard werken voor weinig geld. Maar hij klaagde niet en haalde het beste uit het leven. De Teuten waren handelaren die er te voet op uit trokken om tot ver in het buitenland hun waren en diensten aan te bieden. De Teuten genoten aanzien en brachten rijkdom naar de Kempen. Dit ziet u onder andere nog terug door enkele authentieke Teutenwoningen die bewaard zijn gebleven. De Kempen bieden volop gelegenheid voor ontspanning, kom eens kijken en 'proef' de Kempen!
 

De Peel

De Peel is beroemd en geroemd om haar afwisselende landschap van agrarische vergezichten, prachtige veenmoerassen, vennen, bossen, open heidevelden en zandruggen. Dit gebied, dat ook bekend staat als 'de veen- en turfstreek', ligt op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het gebied bestond ooit uit 30.000 hectaren, maar door turfwinning, vervening en ontginning zijn daar nu nog 4500 hectaren van over. De voormalige veenkolonies Helenaveen (1853) en Griendtsveen (1885) herinneren met tabaksschuren, vaarten, hoeves en fabrieksgebouwen nog steeds aan vroeger. De grootste en meest bekende Peelrestanten zijn Nationaal Park De Groote Peel bij Ospel en Asten-Heusden, de Deurnese Peel in de gemeente Deurne en de Mariapeel bij Griendtsveen. Deze mooie en zeer gevarieerde natuurgebieden zijn bijzonder aantrekkelijk voor wandelaars.
 

Het Groene Woud

Een deel van de regio ligt in Nationaal Landschap Het Groene Woud.

Het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven is benoemd tot een Nationaal Landschap. Dit betekend dat het gebied kenmerkend is voor Nederland en dat het een verhaal vertelt over het Nederlandse landschap. Het gebied maakt zich uniek door de vele verschillende soorten natuur in combinatie met cultuurhistorische waarden. U kunt de natuur in, door gebruik te maken van het uitgebreide wandel- en fietspadennetwerk van het Groene Woud. Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk kunt u alle informatie krijgen met betrekking tot de natuur en de wandel- en fietsnetwerken en de mogelijkheden tot het wandelen met een gids.

Maar behalve prachtige natuur als de loonse en drunense duinen en het Nuenens broek kunt u er nog veel meer doen en beleven. U kunt de historie van Brabant ontdekken in het oertijdmuseum in Boxtel, het Phillips museum in Eindhoven of natuurlijk het Vincentre in Nuenen. Ook kunt u het historisch verhaal van Brabant beleven door de vele karakteristieke boerderijen, molens, kloosters en kerken die in het landschap te vinden zijn. Door nauwe samenwerking tussen verschillende boerderijen en hun recreatieve mogelijkheden is het ook mogelijk om het echte plattelandsleven te beleven. U kunt bijvoorbeeld een boerderijbezoek doen aan een bedrijf dat karakteriserend is voor het gebied zoals een aspergeboerderij, melkveebedrijf of aardbeienteler die voor u verschillende activiteiten verzorgd. Daarbij kunt u ook denken aan overnachten, het ontdekken van streekproducten of kanoën.